Wat kunnen we eten?

13-12-2013 09:46

Veel mensen die ik spreek weten me te vertellen dat het niet mogelijk is om het hele jaar van de natuur te eten, "omdat er gewoonweg niet genoeg te vinden is. Ja in de zomer en het najaar dan zijn er genoeg vruchten, noten en andere dingen te vinden maar in de winter is er helemaal niets." Het eerste wat ik dan denk is, weet je wel wat allemaal eetbaar is? En deze vraag stel ik meestal ook als het zover is, en krijg dan ook meestal als antwoord "bramen, bosbessen, beukennootjes en ... O ja tamme kastanjes."

 

Dit is de reden dat ik me heb voorgenomen om op deze pagina wekelijks een berichtje te plaatsen over een eetbare (en soms ook medicinale plant) die je op dat moment kunt vinden in de natuur. Want de meeste mensen hebben de kennis niet meer die onze voorouders hadden waardoor ook zij konden overleven. Laat ik een klein voorbeeldje geven toen ik een poosje geleden de hond aan het uitlaten was kwam ik tijdens mijn wandeling in een mooi open stuk bos. Aan de bosrand zag ik de brandnetel weelderig groeien, en in het gras zag ik paardenbloemen, klaver en vogelmuur. Hoe meer ik de omgeving in mij opname hoe meer eetbare en medicinale planten ik zag staan, bij een watertje zag ik lisdode en even verderop fluitenkruid en smalle weegbree in minder dan 5 minuten had ik al meer dan 25 planten, struiken en bomen ontdekt die eetbaar waren waarvan een grootdeel ook nog medicinaal te gebruiken was. Kort gezegd “Onze natuur is net een grote supermarkt ,het enige verschil is dat er geen bordjes bij staan.”

 

Met dit schrijven ben ik me er ook zeker van bewust dat we de natuur niet mogen leegroven, als we alle planten in een bepaald gebied zouden gaan plukken dan roeien we de plant in dat gebied uit, en dat is zeker niet de bedoeling aan de ene kant omdat je dan een volgend jaar niet weer van die plant kunt genieten maar ook om er voor te zorgen dat de dieren in dat gebied dezelfde planten ook eten en nodig hebben zeker in de schaarsere perioden van het jaar. Neem dan ook geen tassen vol planten mee naar huis meestal heb je maar een paar honderd gram nodig. zo voorkom je dat het thuis weggegooid wordt en zorg je er voor dat een ander ook van de betreffende plant kan genieten.