Vogelmuur

02-01-2014 19:02

Aan het begin van het nieuwe jaar zijn we toegekomen aan de derde eetbare-plant(je) die ik wil behandelen, die we nu ondanks dat het al diep winter is, nog steeds kunnen vinden omdat de temperaturen  veel te hoog zijn voor de tijd van het jaar. Het plantje dat ik vandaag wil behandelen is een van de kleinere plantjes, maar onderschat hem niet want deze plant kan het hele jaar door groeien en bloeien als de winter niet te streng is, en daarnaast is ook dit plantje weer rijk aan vitamines en andere belangrijke stoffen voor ons lichaam.
 
Wat is de eetbare plant van dit moment.

De keuze voor deze week is gevallen op de vogelmuur ook bekend onder of muur en draagt de officiële naam "Stellaria media" ook dit plantje bied ons het hele jaar door een goede aanvulling op ons dieet en ook heeft de vogelmuur weer een aantal medicinale eigenschappen.

Vogelmuur is zoals ik al aangaf een klein maar sterk plantje dat het hele jaar doorbloeit en snel zaden kan vormen en verspreid dit is dan ook de reden waarom het bekend staat als onkruid. Het groeit echt overal in tuinen, langs sloten, in akkers maar het groeit ook zonder problemen tussen de straatstenen, ook de grond maakt dit plantje niet zoveel uit droog of vochtig vogelmuur vind het allemaal goed. En totslot kiemt dit plantje ook nog eens erg snel, zodat het na een schoffelbeurt in de tuin als eerste weer boven weet te komen.

Mede omdat het een onkruid is die men liever arm is dan rijk werd dit plantje dan ook veel door liefhebbers van vogels aan de kippen of in de voliere gegeven om de kanaries ed. van groen voer te voorzien, die hier ontzettend dol op zijn. hieraan heeft het plantje dan ook in vele talen zijn naam te danken vogelmuur, chickweed en ga zo maar door.

Herkenning

Vogelmuur wordt 10 tot 40 cm hoog en bloeit met kleine witte bloemetjes, die 5 diep gespleten kroonbladen hebben, waardoor het lijkt of er 10 kroonbladen zijn. De kroonbladen zijn even lang of iets korter dan de kelkbladen. De stengels kunnen varieren van groen tot rood, zijn slap liggen meestal over de grond en zijn behaard met één rij haren, die in de lengte over de stengel loopt. De kruisgewijs tegenoverstaande bladeren zijn eirond met een spits topje.

 

 

Vogelmuur als voedsel
Wat heeft dit plantje ons nu te bieden zul je je mischien afvragen?
schrik niet want dat is een behoorlijke lijst aan voedingsstoffen, Vitamine a en Vitamine C daarnaast bevat het veel ijzer, calcium, kalium, kiezelzuur, magnesium, mangaan, riboflavine, selenium, zink en natuurlijke flavenoïden die het lichaam bij de stofwisseling van Vitamine C.

Als voedsel is dit plantje op diverse manieren helemaal te gebruiken, bloemen, blad maar ook de stengel mits deze niet te oud is dan word hij nogal draderig.

  • Je kunt vogelmuur gewoon rauw eten als een veldsla of als snack tijdens een wandeling, maar pas wel op voor de vosse-lintworm waar ik in mijn eerste bericht over het geschreven.
  • Maar ook als kruid voor kruidenboter of in roomkaas komt het goed tot zijn recht.
  • Ook kun je een heerlijke pesto maken van dit plantje. (50 gram gewassen vogelmuur, 20 a 30 gram (eetlepel) pijnboompitten, 1 teentje knoflook 2 eetlepels olie en wat peper en zout fijn malen in de blender) 
  • Als groente kun je de vogelmuur een aantal (3 a 4) minuten koken, wokken of stomen.
  • Je kunt er een lekkere soep van maken.
  • En als thee heeft het ook een goede en medicinale functie


Medicinaal

Vroeger werdt dit plantje gebruikt als slijmoplossend middel bij vastzittende hoest.
het geeft een kalmerende werking bij irritatie van de luchtwegen.
Maar het heeft ook een ontstekingsremmende en bloedzuiverende werking, hiervoor kun je een  kruidenthee maken die ook zeer geschikt is als je last hebt van huiduitslag, puistjes en andere huidaandoeningen.
Mar ook bij insectenbeten kan de vogelmuur verlichting geven door de vogelmuur te kneuzen en over de beet te smeren om de jeuk tegen te gaan.

Bij veel planten kun je maar een deel gebruiken in een bepaalde periode maar dit is bij muur niet het geval deze plant kun je het hele jaar door eten, al kunnen de oudere stelen wel wat draderig worden.