Riet
Vandaag de tweede eetbare-plant die je op dit moment kunt vinden en gebruiken en omdat ik vorige week een smaakmaker heb gekozen wil ik vandaag een plant behandelen die ons het nodige zetmeel kan leveren en de nodige suikers en vitamine C.
Wat is de eetbare plant van dit moment.
De keuze voor deze week is gevallen op riet of de officiële naam "Phragmites australis" deze plant bied ons het hele jaar door wel iets dat we kunnen gebruiken en wat eetbaar is, maar het belangrijkste voor dit moment is de wortel van de plant die het hele jaar bruikbaar is voor consumptie.
Riet is denk ik voor een ieder wel een bekende plant en over de herkenning wil ik dan ook niet al te veel vertellen, deze inheemse plant komt uit de familie van de grassen en is een waterplant en zien we in Nederland dan ook meestal in of langs het water.
Net als de Rozebottel waar ik vorige week over heb geschreven wordt het riet ook al vele eeuwen gebruikt, maar dan minder om zijn voedingswaarde maar meer als dakbedekking, erf afscheiding en als strooisel voor in de stal. Daarnaast wordt er uit de broer van ons riet, rietsuiker gewonnen (wat overigens in de groeiperiode ook mogelijk is bij de in ons land voorkomende soort)
De wortel van het riet waar het ons in deze tijd van het jaar om gaat bevat veel zetmeel maar ook vitamine C, caroteen en suikers en kan dan ook op meerdere manieren worden gebruikt:
- Allereerst kunnen de wortels worden geschild en vervolgens als groente worden gekookt.
- Maar we kunnen de wortel ook drogen, en vervolgens malen en fijn stampen, op die manier kunnen we meel maken waarvan brood gebakken kan worden.
- En tot slot kunnen we ook nog koffie maken van de wortel van het riet door deze te drogen en vervolgens te roosteren en vervolgens te vermalen.
Medicinaal
De medicinale werking is niet heel erg specifiek maar aangezien er ongeveer 4 maal zoveel vitamine c in de bladeren en de wortel van riet aanwezig is, is het een goede aanvulling voor de broodnodige vitamines. die op hun beurt onze weerstand weer ondersteunen.
Zoals we ook bij de hondsroos hebben gezien kunnen we ook meerdere onderdelen van riet door het jaar heen gebruiken.
- Ook voor de jonge bovengrondse scheuten geldt dat deze rauw en gekookt gegeten kunnen worden in de periode van maart t/m juli. Lekker om een keer te proberen in de soep of in een salade.
- Wanneer de scheuten te taai zijn geworden kunnen we van april t/m juli de kern van de stam ook nuttigen door deze zacht te koken.
- Tot slot kunnen we in de maanden juli t/m oktober ook nog gebruik maken van de zaadpluimen waar we de zaden uit kunnen gebruiken, door deze door het brood te verwerken, net als de pitjes uit de hondsroos, maar we kunnen ze natuurlijk ook roosteren en zo op eten .