Klaver

25-04-2014 15:14

Elke week kom ik nu weer nieuwe eetbare en niet te vergeten medicinale wilde planten tegen, zo was ik afgelopen week met mijn gezin aan het fietsen en zag ik in de berm de mooie roze/rode bloem van de rode klaver groeien. Eerlijk gezegd vind ik het nogal vroeg, maar wat wil je ook met zo'n winter en voorjaar. Normaal gesproken begint de rode klaver pas in mei te bloeien maar blijkbaar is ook deze plant dit jaar wat eerder.

 

Wat is de eetbare plant van dit moment

Zoals ik net al aangaf wil ik deze week stilstaan bij de klaver, deze plant heeft de mooie Latijnse naam 'Trifolium' gekregen waaruit vrij duidelijk word waaraan je de plant herkent 'tri' betekend namelijk drie en 'folium' is blad eenvoudiger gezegd 'drie blad'. Hoe eenvoudig en algemeen deze plant dan ook mag lijken er zijn in Nederland alleen al tientallen soorten waarvan de Rode en de witte klaver de meest voorkomende zijn. Ook al is het een veel voorkomende plant we moeten hem niet onderschatten, zo is klaver een zeer waardevol veevoer omdat het veel eiwit, fosfor en calcium bevat zowel in verse en gedroogde vorm. Daarnaast kan de klaver stikstof uit de atmosfeer opnemen en in de wortel van de plant binden, waardoor de klaver fungeren als bodemverbeteraars door stikstof toe te voegen aan de bodem waardoor andere gewassen beter kunnen groeien, voor deze toepassing werd de klaver dan ook veel gebruikt, maar door de komst van kunstmest is de plant verdrongen. De klaver is erg belangrijk als waardplant voor hommels, bijen en vlinders. En tot slot is klaver erg waardevol als overlevingsvoedsel omdat de planten veel vitaminen, proteïne en andere voedingstoffen bevat en op veel plaatsen te vinden is en er veel van beschikbaar is.

 

Herkenning

Hier heb ik al een beetje over vermeld bij de uitleg van de Latijnse naam en dat dit vrij vertaald drie blad betekend, maar gelukkig valt hier nog wel wat over te zeggen eigenlijk heeft elk steeltje namelijk maar een blad met drie deelblaadjes (gesegmenteerd blad) en dit gaat ook wel eens fout ook in de natuur is niet alles perfect zo zou 1 op de 1000 klavers een klavertjevier zijn maar ook klavers met 1, 2 , 5, 6 en zelfs 7 blaadjes komen voor. De onderste bladeren zijn eirond tot langwerpig en lang gesteeld, de bovenste bladeren bijna zittend. Ze zijn zowel aan de onder- als bovenzijde bedekt met haartjes. In het midden van de deelblaadjes zit een lichte, v-vormige vlek. De steunblaadjes van de bladeren in het midden van de plant en bovenin de plant zijn breed en versmallen vrij plotseling in een spits. Ze zijn sterk generfd en voor een groot deel met de bladsteel vergroeid. De Klaver is een overblijvende plant met een diepe penwortel en kan 15-50 cm hoog worden. De behaarde stengels ontspringen in de oksels van rozetbladeren en stijgen boogvormig omhoog. De kleine bloempjes vormen een ronde hoofdjesachtige tros en zijn meestal rood of wit maar ook andere kleuren komen voor.

 

Klaver als voedsel

Klaver is erg waardevol als voedsel omdat de planten veel vitaminen, proteïne en andere voedingstoffen bevat en op veel plaatsen te vinden is en er veel van beschikbaar is. En zoals we bij een aantal andere planten ook al hebben gezien, kunnen ook bij de klaver meerdere onderdelen worden gebruikt als voedsel.

Ik gaf al aan dat klaver erg gezond is, er zitten namelijk veel vitaminen en mineralen in deze plant zoals: vitamine A, B2, B3, C en E maar ook mineralen als calcium, chroom, kalium en magnesium.

 

De wortel van de klaver kun je van september tot februari gebruiken door

  •  deze te koken als groente.
  •  te drogen en te vermalen om te gebruiken als meel.

 

De bladeren van de klaver zijn het best te gebruiken van april tot juni

  •  als ingrediënt voor een gezonde salade.
  •  maar ook gekookt als groente.
  •  als groente door de soep.
  •  om er thee van te zetten.

Tot slot zijn de bloemhoofdjes te gebruiken vanaf april/mei tot augustus/september door

  •  deze door een salade te verwerken.
  •  als garnering door de soep.
  •  de bloemhoofdjes te drogen en te vermalen en als meel te gebruiken ( verwijderd na het malen wel de harde stukken)
  •  en natuurlijk kun je de bloemhoofdjes ook goed gebruiken om er een gezonde (medicinale) thee van te maken.

(Ik heb zelfs gehoord dat van de bloemen wordt een lichte, frisse wijn kan worden gemaakt)

 

Al met al een zeer veelzijdige en voedzame plant die je het hele jaar door kunt gebruiken.

 

Medicinaal

Medicinaal gezien is klaver een echte weldoener, zo werkt klaver om het lichaam te ontgiften. Het is met name goed om de longen, lever, nieren, bloed en de lymfen te ontgiften en helpt ook tegen jicht omdat urinezuur, de veroorzaker van jicht, sneller uit het lichaam wordt afgevoerd als je klaver eet of thee van deze bloem drinkt.

klaver kan worden ingezet tegen astma en bronchitis maar ook een hinderlijke kuch en nachtelijk hoesten bij kinderen wordt met klaver tegen gegaan. Het werkt goed tegen verkoudheid. Als je klaver wilt gebruiken tegen hoesten dan kun je hier het beste een siroop van maken door verse of gedroogde of klaver te mengen met honing. In combinatie met de ontspannende werking op de spieren en de zenuwen bevordert dit de nachtrust.

Klaver wordt ook ingezet tegen kanker met name schijnt het goed te helpen borstkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en lymfeklierkanker preventief tegen te gaan maar ook om deze te bestrijden. De vrouwelijke Canadese arts Rene Caisse heeft naar eigen zeggen duizenden kankerpatiënten genezen door ze Essaicthee te laten drinken waar de rode klaver een van de bestand delen van is.

LET WEL ga niet zelf zitten dokteren maar raadpleeg altijd een arts!!!

Klaver is goed tegen overgangsklachten. Oprispingen en depressies worden tegen gegaan door het drinken van klaverthee. Maar ook het eten van klaver kan opvliegers tegen gaan omdat de klaver oestrogenen bevat die tijdens de overgang niet meer door het lichaam worden aangemaakt.

En tot slot bevordert klaver de gezondheid van de prostaat, zo kan door enkele dagen klaverthee te drinken een prostaat vergroting goed worden behandeld.